tr
Lev Tolstoy

Sanat Nedir?

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
  • elifsay0has quoted6 months ago
    Sanat, özgürlüğün ortaya çıkışı ve onaylanışıdır; çünkü o karanlıktan ve kavranılmazlıktan bağımsızdır.
  • elifsay0has quoted6 months ago
    güzellik, nesnelerin bir özelliği değil, ruhumuzun bir edimidir
  • elifsay0has quoted6 months ago
    Sanat, bizde bir yandan varoluşun en derin duyumlarını, bir yandan en yüce duyguları ve düşünceleri uyandıran yaşamın bilinçli ifadesidir. Sanat insanı bireysel yaşamından bütün insanlığın ortak yaşamına yüceltir ve bu işi yalnızca ortak duygu ve inançlara katılarak değil, ortak duygular aracılığıyla yapar.
  • elifsay0has quoted6 months ago
    Güzellik ancak öznel olarak kavranabilir
  • elifsay0has quoted6 months ago
    müzik yapıtlarında güzelliğe ancak ve ancak yasalar izlenerek ulaşılabilir; bu yasalar sanatçının meçhulüdür, bundan dolayı sanatçı güzele bilinçsizce ulaşır, dolayısıyla güzel analize tabi tutulamaz
  • elifsay0has quoted6 months ago
    Doğada olsa olsa güzelliğe yakın bir şey vardır.

    İnsanı, insanın ortaya koyduğu şeyi doğadan (doğasından, kendisinden) ayırmak ne kadar mümkün?
    Böyle düşünmek, böyle bir düşünceyi temel alarak başka düşünceler, ideolojiler geliştirmek ve bunlara inanmak ne kadar olası, ne kadar varoluşu, insanı destekliyor veya tanımlıyor?

  • elifsay0has quoted6 months ago
    Herbart’a (17661841) göre kendi başına güzellik yoktur, olamaz da; yalnız bizim (güzelliğe dair) bir yargımız vardır ve bu yargının temellerini bulmak gerekir (ästhetisches Elementarurteil). Bu temeller, izlenimlerimizle ilgili ilişkilerde bulunabilir. Güzel adını verdiğimiz belli ilişkiler vardır ve sanat bu ilişkilerin bulunduğu yerde yer alır: Eşzamanlı olarak resim, plastik ve mimaride; hem sıralı hem eşzamanlı olarak müzikte ve yalnızca sıralı olarak şiirde. Önceki estetikçilerin tersine Herbart’a göre güzel nesneler öz olarak hiçbir şey ifade etmezler; tıpkı gökkuşağı gibi: Gökkuşağı yalnızca çizgi ve renk olarak güzeldir, yoksa İris ya da Nuh’la ilgili söylenceler açısından değil.

    Hegel’in bir başka karşıtı olan Schopenhauer (17881860), onun estetik üzerine bütün değerlendirmelerini yadsıyordu. Schopenhauer’e göre istenç değişik basamaklarda nesnelleşir; her ne kadar istencin nesnelleşme basamağı ne denli yüksekse, o denli güzel olursa da, her basamağın kendi güzelliği vardır. Kişiliğini yadsıyarak istencin ortaya çıktığı bu basamaklardan birinin seyrine dalma bize güzellik bilincini verir. Schopenhauer’e göre bu düşünceyi değişik basamaklarında algılama yeteneği herkeste vardır ve insanlar bu yolla kişiliklerinden bir süre için özgürleşirler. Sanatçının dehası bu yeteneğe en yüksek basamaktan sahiptir, bu nedenle de en yüce güzelliği gösterir.[47]

    Bu paragrafların üstünde yazanlar da bunu temel alarak oluşturulmuş düşünceler değiller mi zaten? Bu düşünceden bağımsız nasıl bir algı, özellikle nasıl bir sanat ve güzellik algısı oluşturulabilir ki?

  • elifsay0has quoted6 months ago
    Herbart, özellikle de Schopenhauer
  • elifsay0has quoted6 months ago
    alay eden görüşler
  • elifsay0has quoted6 months ago
    “düşüncenin tezahürü olarak güzellik” ve “düşüncenin ifade edilişi olarak sanat”
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)