Haar leven lang leeft Meryam met de erfenis van de Seyfo, de genocide op de Syrisch-orthodoxen in Zuidoost-Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verhalen, die ze als kind al te horen kreeg, grijpen haar en laten haar niet meer los.
Verhalen over Kafro, het Tukse bergdorp waar haar overgrootmoeder Sitto en haar zus Merame overleefden dankzij de hulp van hun islamitische buren. Over haar
dappere overgrootmoeder Nisane, die zelfs de beulen wist te ontroeren. Zij konden het nog navertellen, het merendeel van de dorpsgemeenschap overleefde de aanval niet.
Op een avond verandert alles voor Meryam. Wat ze beleeft, kan ze amper plaatsen. Als een echo uit het verleden komt alles terug. Het vormt het begin van de verwerking van haar erfenis. Ze voelt dat ze terug moet, terug naar Kafro. Brengt deze reis haar uiteindelijk wat ze zoekt?
Stire Kaya-Cirik (1969, Turkije) behoort zelf tot de Syrischorthodoxe gemeenschap in Nederland en heeft een journalistieke achtergrond.
Om dood en ellende op zo'n massaal niveau te verwerken is het belangrijk om te vergeven. Om te vergeven is het belangrijk om erkenning te krijgen. Dit boek is een roep om erkenning, nodig om 'onze doden psychisch te begraven'."